Monday, May 17, 2010

WHAT MADE YOU STAY AT YOUR CURRENT WORKPLACE?

i tetiba terfikir untuk buat entry ni. tahun ni adalah tahun ke-3 i bekerja di tempat sekarang... yang mana i akan refer sebagai... X. At first, i diserap masuk sebagai seorg management trainee dgn gaji yang boleh di kategori kan sebagai ' earning below poverty line' di kL ni. by the way, X is a company yang agak besar namanya tapi di dalam kumpulan nya, X adalah kecil TAPI percentage untuk pekerja dibuang memang kecil kerana X disokong oleh satu nama yang BESAR di Malaysia. Berbalik kepada gaji... lepas habis training 3 bulan, i diserap masuk ke bahagian corporate. Gaji naik la sikit dalam 11% tapi bawah pemerhatian la. huhuhu... alhamdulillah, 6 bulan je. then i di'confirmkan'. gaji naik lagi 20%. Kerja tak penat cuma memerlukan i untuk analyze cashflow, the industry, the business, etc. kitorg kat sini bekerja dalam group. my group ada 4 orang. my immediate boss and the 2nd liner are ladies. cool gila. sanggup ajar i and tak berhenti untuk tolong. bukan senang i rasa kalau i kat tempat lain.
lepas 3 tahun, i masih di sini dengan gaji yang lebih SIKIT je dari poverty line. pangkat tak naik lagi (i tak risau sangat pasal other management trainees pun tak naik pangkat lagi except for 1 person - she really deserves it la...). Tapi the question now is... napa i stay sedangkan gaji dia sikit kalau berbanding tempat lain?

well, i've asked the same question to myself so many times. even most of my friends pun dah cari kerja lain 'coz gaji tak setimpal dengan apa yang kitorg laku kn (kerja kami ni bergantung atas portfolio yang kami jaga and the immediate boss yang mengarah).... as for me, FOR NOW... gaji bukan la a problem... memang duit penting tapi i fikir i nak cari experience dulu coz i dah dapat boss yang sanggup curahkan ilmu. besides that, i fikir pasal kesenangan - dari banyak aspect. i boleh gi kerja dengan my hubby coz kitorg kerja dekat2, bila i sakit boss paham (dapat boss lelaki ni kekadang ni susah memahami), offers a lot of courses dan banyak la nak diterang kan.... tapi tak bermakna i tak harap kn gaji yang lagi banyak. that is why i attend a lot of courses (in house and external) and i still buat MBA. pas habis MBA, i nak amik pro. cert pulak. tapi itu semua hanya perancangan... insyaalah, kalau ada rezeki i akan cuba menambahkan figure di dalam gaji... well... i think i deserve it.. what do u think boss???

No comments:

Post a Comment