Friday, November 27, 2009

akHirNYa...

it's FinallY here!!! Jeng.. jeng...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
my baBy's own SnugG baby diaper cLutch
I first learned about this product thru the Pink Stilettos' blog. Pe lgi, dgn perasaan ghairahnye, i trus mencari link ke blog SnugG baby. Nasib baik ade. Pas baca the explanation on the product, i rase produc ni mmg BERBALOI-BALOI (walaupun i tak pernah gunakn nye lagi la...) n the price pn very reasonable. I pn pastu trus order... hehehe....

*yang bahagian itam tu adelah utk taruk diapers ke, wet tissue ke... n dia ada changing mat gak*

Best!!! amat berguna klu nak gi jalan dekat2. tak yah la bwk bag besar2...Tak sabar mommy nak gunakan utk baby...

Lotsa Luv,

Saturday, November 21, 2009

LifE withOut dA tecHnoloGY

memandangkn skang ni kite ni idup dlm dunia yg sungguh canggih n cyber, computer mmg la sgt pnting sbg medium utk kehidupan sebegini. sejak isnin lepas (rasenye....), kehidupan cyber i tergendala... i ada 2 laptop, 1 yg sungguh old skool yg mane i gune since 2006 n d other 1 is my mini hp yg my dad belikan... tp since a month ago my 2006 laptop takle pakai coz charger dia rosak (name pn dh lame kn...). so bB n i bergantung kt mini hp jer la klu nk surf the net. utk menambah kesengsaraan untuk idup di zaman canggih ni, my mini hp plak ble diserang pengganas alam maya.........

virus daaaa..... huhuhu... jd terpaksa la selama hampir seminggu xle nak bersurfing... kt office jer. itu pun very limited time coz most of the time kene keje.. mane ade masa... my assignment pn xle nk wat. so on thursday, i kasi my mini tu tis 1 abg IT kat office utk tolong tgk kn. n dia kate b4 raya baru ble siap. WAAAAAAAAA!!!! nak kene wat assignment. so my bB pn cian kn i n td kitorg g Low Yat utk beli charger yg baru utk my COMPAQ. So... taaaa...daaa... dpt la i nak meng'update' blog ari ni... n paling penting wat assignment....

.....................................................

bB wont b at home 2nite. dia ada dinner for MIBA members.... Theme dia Ancient Egyptian Night tp bB wasnt in the mood to dress up. So, he juz wore baju batik. i like it when my bB pki suit, baju batik n th best is baju melayu... handsome.. coz badan dia cantik, walaupun dh ade tummy skang... heheheh...

.....................................................

I know i've been tagged by AIRA but camne nak wat coz i xde baby lagi... i don know whether the things that i've bought are worth buying or not. so, aya... aku hold dulu k until baby kuar... ble tk??? heheheh..


Lotsa Luv,

Monday, November 16, 2009

Maid in Manhattan

akhirnya... tamat sudah pencarian ku... waH gitu!!! bukannye ape... akhirnye dapat jugak i seorg pembantu rumah atau dlm omputihnye...maid. walaupun i tak dok kat umah yg besar tp dlm keadaan i yg memboyot ni, bB tak kasi wat keje (n doc pn advice i supaya i tak wat keje berat). kalau ikut kn dulu, everyday pas blek keje i akan sapu smph n mop lantai... makcik rajin tau.... wakakaka... tp skang tidaklagi. kemalasan pn sudah melanda diri ku... oleh itu, dgn ade nye seorg pembantu ni, hopefully dpt juga membantu i... name pn pembantu kn... org medan. baru blek keje td i gi amik. umor 35 thn. my 1st impression, dia ni mcm ade pe'el tp itu hye 1st impression. kdg2 org ni memula je mcm tu tp bl dia dh comfortable, dia akan lower down dia punye so called 'shield'... tp yg i perasan, dia ni ckp kt phone agak kuat. hehehe...
then, i nye dilemma was i ak tau nak bahasakan diri ape... puan? mem? kakak? ibu? hehehe finally, i decided to refer myself as puan. okie ker? hentam jer la... bB i suh panggil encik. n i panggil dia dgn nama dia je. bl spijer umah, i tunjuk sket2 kat dia brg kt ner. i tunjuk camne nk pki tv dlm bilik dia supaya tak kacau tv luar. n she can watch tv while ironing or after finish working. i know it's not gud to teach such a thing to the maid but i rase keje kat my lil' pad ni tak byk... by 2pm sumtin dia ble habis... dr dia merayap, baik dia lepak kt umah kn? so, i harap dia ble la menjadi sorg pembantu u baik.... insyaallah....

Thursday, November 12, 2009

ishk.... tak sabar nye!!!

Orang slalu cakap yang sabar itu separuh dari iman tp nak wat camne especially after waiting for soooooo lonnnnggg... akhirnya doa i termakbul (alhamdulillah...setakat ini...) utk menjadi seorg ibu tak lama lagi. jadi perasaan yang amat la teruja banget memang akan wujud. i'm not sure whether it is too early to pack the labor bag tapi i dgn semangat waja diri start packing... nak jadi kn cite.. dh almost settle pun. hikhik... tp i tak tau sama ada ape yang i pack ni betol ke tak...

i read sumwhere yang wud be great klu sediakan tiga bag.. bkn yg besar tapi kecik la... 1 is for the mommy to be, the other 1 is for the baby and the last 1 is the labor aids bag (*a bag that wil be brought to the labor room). tp patut nye ade satu lagi bag iaitu daddy's bag tp tak yah la cite kat sini.. hehehe... sorry bB... berbalik kepada bag2 itu, kandungan nye adalah seperti berikut:

MOMMY'S BAG
Pyjamas x 1
Kain batik x 2
Buttoned shirt x 2
Toiletries
Getah ikat rambut (few)
Hair band
Nursing bra x 2
Disposable panties
Sanitary pads
Breast pads
Jacket x 1
Towel x 1

BABY'S BAG
Front button clothes x 2
Booties & mittens x 2
Swaddler x 1
Hooded towel x 1
Baby binder x 1
Wet tissue
Receiving blanket x 1
Napkin x 1
Bottle x 1
Wash clothes x 2

LABOR AIDS BAG
Food and drinks
Camera & video cam
Mags or books
Pillow
Yassin
Hp & earphone

Mmg nampak nyusahkan coz kene bwk byk bag tp i think it is gud as u know where to find the things that u want. for example, if u want the baby binder, u can find it in the baby's bag. hehehe... but the bags dont have to be big. mcm i, mommy's bag is the size of a travelling bag. so, i taruk kn labor aids bag kat dlm mommy's bag. huh... gitu...

Wednesday, November 11, 2009

Thank U mY LurvE

ola la la... still cuti sampai sunday... tp ade appointment dgn physician to follow up on my condition since im still having the short of breath thingy n on and off fever. check punye la check, nothing wrong with my lungs. clear. tp he's worried with my heart beat. dia kate it is too fast even for a pregnant lady. so, he sent me to see doc jantung (sowi.. tak ingat pe medical term utk tis kind of doctors)... waited a while. luckily, para2 pesakit yang ada mengasihani perempuan yang mengandung. maka, diberikan laluan utk berjumpa doctor dahulu. Wah!!! gitu.. dr dewi tu kate ade slight leakage tp it is normal n she agreed that my hear beat is fast. tp nothing major. mite be from the pregnancy. hmmph... so, the oni thing yg ble wat is to wait until i deliver the baby. klu ada lagi, then baru nakwat rawatan susulan. hampa.... tp takpe.. yg penting baby sihat. mommy tak kisah sayang.
petang, bB called to ask nak makan ape (oh... skang i tak masak coz hubby dearest tak kasi masak. doc adviced tak kasi wat keje berat n memenatkan.. penat ke?? alhamdulillah.... senang idup...). dia kate nak beli nasi goreng. nasi goreng lagi... tapi i tak nak. jadi dia suggested to cook. yeay.... bB i ni mmg ble masak tp ikut mood. so, ari ni dia masak sambal tumis ikan bilis n telur goreng. walaupun simple, tp thoughts that matter kn???

**mr Asrul my luv,
Thank you for being such a good husband especially during times that i need u the most. i luv u so much....**

Monday, November 9, 2009

8 months

alhamdulillah... this week my 'baby in the belly' will be 8 months old. tak sabar mpmmy n daddy nak jpe baby. n today i found out something about my progress as a pregnant lady...
"I'M MISSING MY ANKLES"... kewl uollss... huh? maksud nye... kaki i semakin membengkak n membuat kan kaki i yg kecik lg kecik n tembam. but... loving it!!! hehehe...

Saturday, November 7, 2009

D312

must be wondering wat the number is aite? it's actually the room no that i had to stay for few nites. i was admitted for few nites. huhu.. it all started since last week. i've been having difficulty in breathing for a while redi. but it has gotten worst by day. so my gynae kasi kat i mc for few days tp since i byk keje kat office, i decided to go to work on thrus n fri. so burn la i nye mc. tp by sunday nite, blakang i sakit yg tak leh nak cakp nye... n i mmg tak le tdo tat nite. rase cam throat tu sempit je. tp i tahan je sakit tu on monday. but by tuesday, mmg tak le blah sakit ni. so my mam picked me up from home (i still mc spi thursday patutnye), n bwk g jpe my gynae. kot2 la ade sumtin wrong wit me n yg plg penting my baby. bl check, doc suh i admitted trus.
spi je kt spital, tggu jap n i was informed tat bilik sorg takde. yg ade hanye bilik utk 4 org. atau pun another option is to take the junior suite which hanrganye adalah RM980/ per nite. WOOO... mmg tak la kn.. so, nak tak nak.. bilik 4 org la jawap nye. actually, i ni ade problem sket nk share bilik dgn strangers. pastu nak share toilet plak tu. public toilet lain. ni toilet yg kite akan 'lawat' siang dn malam. pastu, i ni jenis pnakut. tdo nak kene on lampu. i tau mesti org tak suke. tp sakit nye psal, i had to accept wat ever yg ada. 1st nite was okie. once dh so called "checked in", diorg amik darah, pasang i/v n kene wat ecg coz nak tgk my heart condition. ecg result was ok. amik suhu bdn, then diorg kate demam. i tak rase pn. so, kasi ubat. 1st nite was okie. tp agak susah nak g toilet coz everytime nak g toilet kene unplug the i/v machine, tolak the machine ke toilet, pee in the paper bed pan, tolak blek ke katil n buzz the nurse coz diorg kene psg blek machine tu. if not bunyi 'beep...beep...' akan bterusan n nurse kene measure my urine level. n satu lg, bpuloh kali yer i g toilet.
the next day, i tye nurses lg ada bilik single tak. hmmpphh.. hampa. takde. by ptg, tetiba, 1 of the nurses kate ade 1 exec single. price pn ok. so per lg i amik la. tp bila masuk bilik single tu, i dh rase mate i cam pedih n bdn i cam berat sgt. tp i gagah kn gak. bl dh kat bilik br tu, best la coz br bB ble teman kn i n ade tv. klu tak, takde psal wad bsalin. cian mothers yg nak/ baru bsalin. by 7pm, i dh cam tak larat nak angkat bdn pn tak larat. nurse amik temp. n it was high than normal n my baby's heartbeat is much faster than normal. diorg kasi ubat, tp tak jalan. doctor dh risau coz klu bterusan takut pa pe jd kat baby. so diorg suh i mandi air yg sgt la sejuk n on air cond dgn temp. yg sgt low. alhamdulillah, it worked. after few hrs, my temp turun. by the way, doc suspected i kene dengue fever psal dia tgk i nye platlet level turun. huhuhu.. per lagi, bB trus risau. belikan manggis, 100 plus coz org kate these food can help. pastu the next day, mama wat sup ketam... yum..yum...
alhamdulillah, dr hari ke hari... doc check i nye condition n baby nye condition. semua ok except few times ade contraction. hehehe.. baby tak sabar nak jumpe mommy ek (sebetol nye mommy yg tak sabar nak jpe baby.. hehehe)... yday, i mintak doctor utk kuar dr spital coz i dh rase ok n cian kat my family berulang alik dtg tgk i. doc kasi tp dgn 1 condition iaitu, i kene trus g blek ke spital klu i rase susah nafas blek n rase demam blek. takut benda ni relapsed... akhirnye, kol 7pm i dpt i nye "freedom". dpt tdo dgn bB n tdo dgn bantal wangi i....LOL...